1. Начало
  2. На фокус
  3. Торенето на моркови е жизненоважно – кога, как и с какво се прави?

Торенето на моркови е жизненоважно – кога, как и с какво се прави?

Най-добре е да се извършва поне два пъти през вегетационния период

Морковите са вкусна кореноплодна култура и основна в много зеленчукови градини. Независимо дали отглеждате класическите оранжеви или по-нестандартни сортове, които могат да бъдат лилави, червени или бели, морковите не изискват поддръжка, но се възползват от редовното поливане и торене.

Даването на правилните хранителни вещества на морковите в идеалното време води до корени с добър размер и невероятен вкус. Морковите могат да се считат за лека храна, в сравнение с много други зеленчуци, но все пак се представят най-добре, когато се подхранват по време на засаждането и отново през сезона.

Перфектните зеленчукови комбинации в хоби градината

Ако отглеждате моркови и искате дълги, прави корени, които са израснали без стрес, четете в следващите редове. Нашето ръководство ще ви помогне да постигнете тази мечта, със съвети кога и с какви подходящи пордукти да торите морковите си. Освен това разкриваме съвети от експерти за грешките, които трябва да се избягват, за да не се съсипе реколтата.

Кога да торите морковите?

Първата стъпка при вземането на решение за всеки подход на подхранване е да знаете какво вече има във вашата почва и това може да стане чрез провеждане на тест на почвата. Евтин лабораторен комплект може да ви даде точни резултати за хранителния състав на всеки тип почва. Той ще покаже недостатъци и ще подчертае нивата на хранителните вещества, за да се избегне завишаването им.

Преди да засадите моркови, е важно да подготвите почвата. Това може да включва добавяне на домашен компост или добре изгнила органична материя, за да се увеличи плодородието и да се промени структурата на почвата, за да се подобри дренажът.

Освен компост или добре изгнил оборски тор, който в идеалния случай трябва да се добави 4-6 седмици преди сеитбата на семена от моркови, се препоръчва и добавянето на гранулиран тор с бавно освобождаване по време на засаждане.

Следващият етап за торене на моркови идва, след като семената покълнат и растенията се появят. Морковите се възползват най-много от торенето при ранно развитие на корените, веднага след прореждането.

Освен тор при засаждане, да се дава на морковите "лека странична добавка около средата на сезона", ако развитието на културата изглежда забавя. Ако растежът се забави или върховете на морковите започнат да бледнеят, такава бърза доза хранителни вещества може да ободри растенията и да помогне за увеличаване на реколтата от моркови.

Как да торим морковите?

Изборът на правилните методи и видове препарати за торене на моркови ще повлияе на растежа на реколтата и потенциално на вкуса. Правилният избор за моркови е от ключово значение, включително избягването на грешка при торенето, която може да съсипе реколтата ви. Важно е да разгледате внимателно съотношението NPK, когато берете тор за зеленчукова градина. Съотношението NPK е показано като номера на растителния тор на гърба на всяка опаковка и разяснявап състава на азот, фосфор и калий.

Какво означава това по отношение на торенето на моркови?

Ако подготвяте почвата за засяване на кореноплодни култури, добавете фосфор преди засаждането. Търсете продукти с по-високо второ число във всяко съотношение NPK, представляващи добро количество фосфор. Перфектен пример за такъв продукт е костното брашно, което може да се смеси в почвата преди засаждането на моркови и ще подпомогне силния растеж на корените.

Препоръчват се използването на фуражи с ниско съдържание на азот, по-високо съдържание на фосфор и калий, със съотношение NPK 5-10-10, след като морковите покълнат. На този етап изберете гранулиран тор и заличете културите преди поливане, за да освободите хранителните вещества в почвата.

Освен тор с високо съдържание на азот,да се избягва пресен тор, който е с много високо съдържание на азот и може да изгори корените.

Също така е полезно да мулчирате морковите, след като разсадът задържи влагата в почвата, задуши плевелите и осигури някои хранителни вещества, докато органичната материя се разгражда.