Как да повишим съдържанието на калций в почвите?
Полезни съвети при приложението на агротехнически практики

Варуването успешно намалява киселинността на почвата. Не се допуска едновременно варуване и внасяне на оборски тор, тъй като в резултат на това хранителната стойност на почвата намалява. Най-често за повишаване нивата на калций се използва смлян варовик: 250-300 г на 1 кв. м при слабо кисели почви и 500 г и повече при силно подкислени почви.
Доломитовата вар перфектно дезинфекцира почвата и я насища с калций. Усвоява се лесно от растенията и подобрява имунитета им. Не се препоръчва да се използва върху почви с излишък на магнезий. На слабо кисели почви трябва да се добавят 200 г на 1 кв. м, на почви с високо ниво на киселинност – 500 г на 1 кв. м.
Доломитово брашно. За разлика от варта, доломитовото брашно е по-удобно за внасяне в почвата. Брашното не изгаря корените, така че може да се използва по всяко време на годината. Води до по-доброто усвояване на фосфорните торове от растенията. Пропорциите са следните: при почви със слаба киселинност се добавят 300-400 г брашно на 1 кв. м, при кисели почви – 500 г на 1 кв. м.
Креда. Кредата е слабо разтворима в почвата, така че постепенно ще намали киселинността в продължение на няколко години. Ако почвата е слабо кисела, достатъчно е да добавите 200-300 г на 1 кв. м, при много кисели почви ще са необходими 500-700 г на 1 кв. м.
Дървесна пепел. Тя е по-малко ефективна от варовика, но има по-лек ефект и при правилна употреба е напълно безопасна за растенията. Важно е да се използва само пепел от широколистни дървета за добавяне на калций. За да добавите калций в почвата с помощта на дървесна пепел, ще ви трябва 1-1,5 кг от веществото на 1 кв. м.
Фосфатни скали. Фосфатната скала съдържа 30% калций, който бавно се освобождава в почвата. Особено се препоръчва за използване върху торфени почви. Неразтворима е във вода и е слабо разтворима в слаби киселини. Подходяща е при компостиране. Използвайте 40-70 г фосфорит на 1 кв. м.
Костно брашно. Костното брашно освобождава калций по-бавно от варовика и няма добра разтворимост. Но е отличен фактор за умерено намаляване на киселинността, както и за попълване на дефицита на фосфор. Особено полезен за разсад, луковици и кореноплодни култури. За слабо кисели почви трябва да добавите 200 г брашно на 1 кв. м, за почви с висока киселинност – 500 г на 1 кв. м.
Яйчени черупки. Те не са в състояние да предотвратят върховото гниене, както вярват някои градинари, но все пак ще донесат големи ползи за насажденията. Черупката се разлага бавно, поради което калцият ще продължи да се отделя в почвата за дълго време. Добавя се по време на прекопаване в количество от 500 г на 1 кв. м.
Как да компостираш сам?
Процесът се извършва милиони бактерии, насекоми, гъбички и червеи, които разграждат органичните отпадъци и ги превръщат в почва
История на градското градинарство
Кое кога да засадим?
Откраднатото пространство - направи градинка
Билки, етеричномаслени култури и зеленчуци – цветни, ароматни и вкусни